Google przejmuje rynek

Dive into business data optimization and best practices.
Post Reply
arzina998

Google przejmuje rynek

Post by arzina998 »

Jeśli przyjrzymy się konkretnie wyszukiwaniom, zmiana jest jeszcze większa: 4 na 10 osób wyszukuje wyłącznie za pomocą urządzenia mobilnego.
Oczekuje się , że do 2017 roku będziemy korzystać z urządzeń mobilnych przez 75 procent całkowitego czasu spędzanego w Internecie.
To prawdopodobnie najstarszy i najczęściej używany frazes w marketingu internetowym. Ale czy w obecnych czasach moglibyśmy ukryć zwłoki na pierwszej stronie?

No to co?
Co te liczby oznaczają dla rozwoju sytuacji w zakresie wyszukiwania lokalnych informacji w Internecie? Nie tylko marketerzy, ale także piekarnia na rogu muszą dostosować swoją strategię do urządzeń mobilnych. Komputer stacjonarny będzie uzupełnieniem wyszukiwań mobilnych i nie będzie już liderem. W końcu to tam klient szuka coraz rzadziej. Spora zmiana w myśleniu, szczególnie w przypadku MŚP.

Google oczywiście sygnalizuje również zmianę sposobu użytkowania. W ostatnich miesiącach firma dokonała przebudowy strony wyników wyszukiwania w sposób, który ma szczególny wpływ na użytkowników mobilnych. Sam Google zajmuje obecnie najważniejsze pozycje w doświadczeniach użytkowników mobilnych i jak sprawdzić holenderski numer telefonu coraz bardziej spycha w dół zwykłe, organiczne strony internetowe. Aby podkreślić moją tezę, omówię dwa wyszukiwania, które przeprowadziłem za pomocą telefonu: „Hotel Utrecht” i „Taxi Amsterdam”.

3 przewijanie ekranu!
1. Płatne reklamy
W pierwszej kolejności wyświetlane są reklamy płatne (Google AdWords). Mogą one zajmować dużo miejsca, zwłaszcza na urządzeniu mobilnym. Wyświetlane są maksymalnie cztery.

2. Informacje o firmie w Google Moja Firma
Są one pokazane pod mapą Map Google, zwaną także „Pakietem lokalnym”. Wszystko po to, aby jak najbardziej ułatwić Ci kontakt z firmą bezpośrednio z Google. Obecnie domyślnie są to trzy wpisy.

3. Organiczne wyniki wyszukiwania
W przypadku wyszukiwań lokalnych, wyniki te są często zdominowane przez witryny takie jak Telefoongids.nl lub witryny obejmujące wiele firm z jednej branży (takie jak booking.com). Na samym dole strony często znajdziesz reklamę AdWords: 8 z 18 wpisów (45%!) na pierwszej stronie pochodzi z platform Google.
Post Reply